Pravilnik o piškotkih

Posodobljeno 7. maja 2018

 

Ko obiščete spletne storitve podjetja Orion, vaša naprava prejme enega ali več piškotkov, ki se pošljejo iz naše spletne storitve v vaš brskalnik.

 

Kaj so piškotki?

 

Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki jo brskalnik namesti v uporabnikovo napravo. Piškotki na nikakršen način ne škodujejo vašim datotekam ali vaši napravi. Piškotki se delijo na trajne piškotke in sejne piškotke. Trajni piškotki ostanejo v vaši napravi za vnaprej določeno časovno obdobje, nakar so izbrisani, bodisi samodejno ali ko izbrišete piškotke iz brskalnika. Sejni piškotki ostanejo v vaši napravi samo za trajanje vašega obiska naših spletnih storitev in so izbrisani, ko zaprete brskalnik.

 

Zakaj in kako uporabljamo piškotke?

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje uporabniške izkušnje in za sledenje uporabi naših spletnih storitev ter za ustvarjanje boljših storitev. S piškotki si lahko na primer zapomnimo nastavitve jezika, ki jih izberete v naših spletnih storitvah, tako da vam jih ni treba znova izbirati vsakič, ko obiščete naše spletne storitve. Z drugimi besedami, izboljšamo lahko vsebino in funkcionalnost naših spletnih storitev ter popravimo morebitne napake v teh storitvah. Piškotke uporabljamo tudi v trženju za usmerjanje na določene ciljne skupine. To nam omogoča, da vam zagotavljamo vsebine, ki vas najbolj zanimajo. Dodatno merimo privlačnost naših storitev in mest.

 

Podatki, zbrani s piškotki, med drugim vključujejo naslov IP, vrsto brskalnika in naprave ter državo brskanja. Podatki piškotkov pa nam ne omogočajo, da bi vas identificirali, in podatkov piškotkov ne primerjamo z nikakršnimi osebnimi podatki, ki so morda zbrani v drugačnem kontekstu. 

 

Kako lahko preprečim uporabo piškotkov ali izbrišem piškotke?

 

Večina brskalnikov privzeto omogoča piškotke. Vendar pa lahko piškotke blokirate in jih izbrišete v nastavitvah brskalnika ali naprave. S preprečitvijo ali izbrisom piškotkov lahko naše spletno mesto postane manj uporabniku prijazno, poleg tega si spletno mesto ne bo več zapomnilo stvari, kot so vaše nastavitve jezike. Izbris piškotkov iz zgodovine brskalnika bo počistilo piškotke, ne bo pa zaustavilo uporabe piškotkov v prihodnosti.

 

Alternativno lahko med brskanjem po naših spletnih mestih izberete možnosti »anonimno« ali »zasebno brskanje«.

 

Navodila, kako izbrišete piškotke iz najbolj priljubljenih brskalnikov, najdete tukaj: Internet ExplorerMozilla FirefoxGoogle Chrome in Safari.

 

Piškotki tretjih oseb in podatki, ki se zbirajo

 

Poleg lastnih piškotkov v naših spletnih storitvah uporabljamo piškotke tretjih oseb.

Piškotki tretjih oseb so v lasti tretjih oseb, kot so ponudniki spletne analitike. Med drugim uporabljamo piškotke Google Analytics za usmerjeno oglaševanje in za zbiranje podatkov meritev in analitike iz naših spletnih storitev.

 

Tretje osebe lahko identificirajo uporabnika s podatki piškotkov, ki jih zberejo tretje osebe. Za storitve tretjih oseb veljajo njihovi lastni pravilniki o piškotkih in zasebnosti ter posledično podjetje Orion ni odgovorno za zbiranje in obravnavanje podatkov s strani tretjih oseb.

 

Če želite blokirati piškotke, nastavljene z Google Analytics, lahko prenesete vtičnik za brskalnik s tega naslova: (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en). Uporabite lahko tudi druga orodja ali vtičnike za blokiranje piškotkov in sledenja.

 

V naši spletni storitvi omogočamo vtičnike za družbene medije, tako da lahko na primer obiščete naše strani družbenih medijev in uporabite gumbe za delitev. Za te storitve veljajo pogoji storitve ponudnika storitve družbenega medija. Tukaj lahko najdete pogoje storitve za storitve, kot so GoogleFacebookTwitter in YouTube.

 

 

Spremembe

 

Podjetje Orion si pridržuje pravico, da spremeni svoj pravilnik o piškotkih, če bi bilo treba pravilnik o piškotkih posodobiti zaradi sprememb v zakonodaji ali drugih razlogov.